5 gewoontes en tips die je laten sprankelen

11 jan 2022

Jij bent verantwoordelijkheid voor je eigen geluk en ook dat je unieke talent sprankelt. Ben je benieuwd welke gewoontes je gelukkig maken en zorgen dat jij sprankelt? Gelukkig kun je jezelf deze gewoontes aanleren. Ga aan de slag met de 5 gewoontes en tips:

  • 1. Geef minstens 1 oprecht compliment per dag.
  • 2. Help anderen en je maakt daarmee jezelf gelukkig.
  • 3. Schrijf een maand lang elke avond 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit opschrijven is het effectiefst om jezelf te trainen in het ervaren van geluk.
  • 4. Waar sta je nu en wat wil je veranderen? Kies 1 verbetering voor je lijf en begin klein.
  • 5. Ben zelf de relatie die energie geeft aan andere mensen en laat de mensen los die je energie kosten.

Begin en maak je de nieuwe gewoontes één voor één eigen.

Start met het lezen van onderstaande tips. Kies er eentje om mee te beginnen en zet dan de kleinste stap. Zo hou je het praktisch voor je brein, ontstaan er nieuwe gedragspatronen en gewoontes die maken dat jij je gelukkig voelt.

1. Geef complimenten

Complimenten zijn altijd welkom, geven energie en kosten je niets. Train jezelf om anderen oprechte en originele complimenten te geven. Spreek diegene die je complimenteert persoonlijk aan, zorg dat je verbinding maakt en benoem wat je waardeert. Soms hoef je niets te zeggen, maar bereik je met een glimlach, een schouderklopje of een opgestoken duim hetzelfde positieve effect als met het geven van een compliment in woorden!

Tip: geef minstens 1 oprecht compliment per dag.

2. Help anderen

Je investeert echt in je geluk door anderen te helpen. Je ervaart vooral geluk als je dit onvoorwaardelijk doet, ook vrijwilligerswerk en je inzetten voor goede doelen dragen bij aan je gelukkig voelen. En zelfs het kleinste gebaar kan je energie geven. Bijvoorbeeld als je staat te wachten in een rij: wens de mensen voor en achter je in de rij in je verbeelding geluk, liefde,

plezier en het grijpen van ambities toe. Je voelt jezelf daardoor direct beter en je zult zien: ook die mensen zullen anders op je reageren. 
 Tip: help anderen en je maakt daarmee jezelf gelukkig.

3. Waardeer en ben dankbaar

Het klinkt basaal, maar werkt echt. Gelukkige mensen nemen de volledige verantwoordelijkheid voor hoe ze het leven ervaren. Zij stellen zich zelden tot nooit op als slachtoffer, maar waarderen dat wat er is en zijn dankbaar. Tip: schrijf een maand lang elke avond 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit opschrijven is het effectiefst om jezelf te trainen in het ervaren van geluk.

4. Zorg goed voor je lijf

Geluk is een hele fysieke ervaring die gek genoeg verbonden is met de manier waarop je met je lijf omgaat. Je natuurlijke processen, stofwisseling, hormoon- en energiehuishouding doen het goed bij voldoende beweging, diepe ademhaling, goede voeding en veel lachen. Dus dat wat je in je mond stopt en eet, heeft direct invloed op je gemoedstoestand. Ga voor vers en onbewerkt voedsel en drink veel water. Ook het matigen van zout-, suiker-, cafeïne- en alcoholinname is goed voor je lijf. En natuurlijk is de juiste balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk. Maak tijd voor sporten en neem op tijd rust, om zo de stress uit je lijf te krijgen. Tip: waar sta je nu en wat wil je veranderen? Kies 1 verbetering voor je lijf en begin klein.

5. Omring je met dierbaren

Tijd doorbrengen met dierbaren geeft energie en maakt je gelukkig. Fijne mensen om je heen zorgen voor levensgeluk: ze geven je steun, aandacht, begrip en liefde. Tip: ben zelf de relatie die energie geeft aan andere mensen en laat de mensen los die je energie kosten.

Daarnaast is de balans tussen hoofd (je gedachten), hart, ziel en lijf van belang. Focus met je hoofd op de juiste doelen, werk vanuit passie door je hart te volgen en gebruik je handen om het te realiseren.

Investeer vandaag in morgen

Investeer vandaag in de ontwikkeling van jezelf. Persoonlijke ontwikkeling zorgt voor zelfinzicht en zelfreflectie met gelijkgezinden geeft betekenis aan je leven.

Schrijf je in voor de workshop Droom