4 tips om betekenis te geven aan je eigen geluk

11 jan 2022

De winter is een periode bij uitstek om los te laten, te bezinnen en na te denken over de betekenis van geluk. Wanneer ben jij gelukkig? Hoe geef jij betekenis aan je leven? Waarom is het streven naar geluk zo belangrijk in het Westen? En waarom zijn er zoveel mensen die zich niet gelukkig voelen?

“Het najagen van geluk maakt mensen juist ongelukkiger”, schrijft Emily Esfahani Smith, een Amerikaanse psycholoog in haar boek: De kracht van betekenis. “Geluk komt en gaat en kun je niet afdwingen. Het kan hoogstens een bijproduct zijn van een betekenisvol leven”, aldus Esfahani.

Zorg dat jouw droom, hoofd, hart en handen in verbinding zijn. Benut de 4 tips:

  • 1. Zorg dat je volgende contact op je werk of bij je sportclub prettig is voor de ander.
  • 2. Experimenteer met complimenten of ga eens (zomaar) een vriendelijk gesprek aan met de pompbediende, kassière of receptionist.
  • 3. Vertel tijdens een gesprek aan een van je vrienden of dierbaren hoe jij betekenis geeft aan het leven.
  • 4. Tip 4 staat net als de andere tips verder toegelicht en beschreven als je hieronder doorleest.

Het verschil tussen betekenis en geluk?

Gelukkig zijn wil iedereen. Maar op een of andere manier vinden we het lastig om geluk te ervaren en voelt het leven leeg als je er onvoldoende betekenis aan kunt geven. Geluk is een momentopname die je alleen in het hier en nu kunt ervaren. Betekenis geven zorgt voor verbinding tussen die geluksmomenten. Het rijgt als het ware verleden en toekomst aan elkaar. Ofwel: je kunt geluk ervaren als je betekenis geeft aan je leven.

Emily Esfahani onderscheidt vier aspecten die bepalend zijn voor een betekenisvol leven:

1. Ergens bij horen

Of het nu je familieleden, je collega’s of leden van een sportclub zijn: ergens bij horen ontstaat als je aan twee voorwaarden voldoet. Één; je bent belangrijk voor de ander. Daardoor is jullie relatie gebaseerd op wederzijdse zorg. Twee; je hebt regelmatig prettige contactmomenten.

Tip: zorg dat je volgende contact op je werk of bij je sportclub prettig is voor de ander.

2. Een bijdrage leveren aan de wereld

Hoe klein je bijdrage ook is, zorg dat je ermee bijdraagt aan een hoger doel. Een doel dat je van binnenuit motiveert om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Zorg dat je iets deelt waar de ander baat bij heeft (= onvoorwaardelijk geven).


Tip: experimenteer met complimenten of ga eens (zomaar) een vriendelijk gesprek aan met de pompbediende, kassière of receptionist.

3. Een verhaal van je leven maken

Het maken van een samenhangend verhaal helpt je om je plaats in het grotere geheel te snappen en zin te geven aan je leven. Herken je ook dat je voortdurend bezig bent om alle puzzelstukjes aan informatie te voorzien van betekenis en logica, zodat je kunt blijven functioneren? Dat je als het ware ‘samenzwering’ ziet in wat je overkomt of het leven verklaart door toevallige gebeurtenissen? Dit is je oerdrift om betekenis en zin aan je leven te geven.


Tip: vertel tijdens een gesprek aan een van je vrienden of dierbaren hoe jij betekenis geeft aan het leven.

4. Bewuste ervaringen

Estafahani noemt dit transcendentie. Dat zijn gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt. Het kunnen ook spirituele of religieuze ervaringen zijn. Het kenmerk is dat het voor jou van groot belang is, een soort openbaring en bewustwording waarbij je zingeving ervaart en het gevoel hebt verbonden te zijn met de ander en de wereld.


Tip: wanneer was jouw laatste bewuste ervaring (in de betekenis van Esfahani)? 
Deel je verhaal met een dierbare en probeer te verwoorden hoe je je voelde. Je zult zien: het helpt je om die ervaringen bewuster te beleven.

Het is een persoonlijke ontdekkingstocht om met behulp van deze vier pijlers betekenis aan je leven te geven. Tegenslagen en hindernissen komen op je pad en maken het soms lastig om geluk te ervaren. Zorg dat je je lessen leert, je tegenslagen verwerkt en besef dat ze een bijdrage leveren aan een betekenisvol leven.

Investeer vandaag in morgen

Investeer vandaag in de ontwikkeling van jezelf. Persoonlijke ontwikkeling zorgt voor zelfinzicht en zelfreflectie met gelijkgezinden geeft betekenis aan je leven.

Schrijf je in voor de workshop Droom.

Bron: De kracht van betekenis: Emily Esfahani Smith | 2017 | Ten Have | ISBN: 9789025904463.